indemnité vélo

Fietsen naar het werk: de fietsvergoeding als extra duwtje

Frans

Wie tegenwoordig niet geregeld in de file staat, mag zich gelukkig prijzen. We staan vaker en langer dan ooit stil in het verkeer. De gevolgen zijn divers: meer milieuvervuiling, kostbare tijd die verloren gaat, stress, frustratie, …  Dit terwijl de fiets in veel gevallen een uitstekend alternatief voor de wagen is! Niet zo overtuigd? Misschien trekt een fietsvergoeding je wel over de streep. Lees er hier alles over.  

 De fietsvergoeding: vele pluspunten  

Fietsen naar het werk is niet alleen gezonder voor het milieu, maar ook voor jezelf. Bovendien kun je via je werkgever aanspraak maken op een belastingvrije fietsvergoeding. Let wel, het gaat om een extralegaal voordeel. Je werkgever is dus niet verplicht om je de vergoeding toe te kennen.  

 Hoeveel per kilometer? 

Ook hoeveel je fietsvergoeding precies bedraagt, bepaalt je werkgever volledig zelf. Voor 2018 bedraagt de maximale vrijgestelde fietsvergoeding 0,23 euro per kilometer. De meeste werkgevers geven dus niet meer dan 0,22 per kilometer, omdat zowel zij als de medewerker die de vergoeding krijgt, er anders belastingen op zou moeten betalen. Goed om te weten: de fietsvergoeding in de onderwijssector bedraagt 0,15 euro per kilometer.  

 Fiscaal interessant voor de werkgever 

Je werkgever mag het bedrag van je fietsvergoeding als honderd procent aftrekbare bedrijfskost inbrengen. Op de vergoeding hoeft hij ook geen RSZ te betalen. Investeringen in fietsaccessoires en infrastructuur zijn zelfs voor 120 procent aftrekbaar. Daarnaast zijn parkeervoorzieningen voor fietsen een stuk goedkoper dan voor auto’s. Je kunt tot wel twintig fietsen kwijt op de ruimte die één autoparkeerplaats inneemt. 

 Bijkomende voordelen 

Werknemers die fietsen, verliezen geen tijd in de file en arriveren stipter op het werk. Ze zijn jaarlijks ook gemiddeld één dag minder ziek, en werken productiever omdat ze fitter zijn en minder stress ondervinden. Verder draagt de fietsvergoeding ook bij tot een positief en duurzaam werkgeversimago. 

 Bereken je fietsvergoeding

Hoe hoog het maandelijks of jaarlijks totaalbedrag is dat je verdient door naar je werk te fietsen? Reken het snel uit met deze calculator.

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!