Travel Belgium

Wat mag in handbagage en welke zijn de toegelaten afmetingen?

Met het vliegtuig op reis gaan kan een zeer aangename ervaring zijn. Je hebt zeeën van tijd tijdens de vlucht om bijvoorbeeld een boek te lezen of een film te kijken. Maar mag je een laptop, boek of tablet wel meenemen in je handbagage? En hoe zit het met vloeistoffen zoals tandpasta bijvoorbeeld?

Wat mag in handbagage?

Er zijn redelijk wat regels verbonden aan de inhoud van je handbagage. Deze zijn vastgelegd voor alle Europese luchthavens en zijn dus niet afhankelijk van je luchtvaartmaatschappij. Zo zijn speelgoedgeweren bijvoorbeeld verboden. Ook andere voorwerpen die projectielen kunnen afvoeren of gebruikt kunnen worden als wapen mogen niet mee in de handbagage. Enkele voorbeelden zijn: scharen, vechtsportmateriaal, hockeysticks en skistokken. Deze voorwerpen lijken voor de hand liggend, maar wat zijn de regels voor bijvoorbeeld scheermesjes?

Bij enkele low-budget luchtvaartmaatschappijen is het vaak goedkoper om geen ruimbagage mee te nemen en dus enkel handbagage. Kleding en dergelijke zijn hierbij geen enkel probleem. De toilettas daarentegen is wel een issue. Zo is het op bijvoorbeeld Zaventem verboden om een scheermesje mee te nemen, terwijl Schiphol wel “wegwerpscheermessen waarbij de mesjes in een houder zitten” toelaat. Het is echter veiliger om je scheermesje thuis te laten en op je bestemming wegwerpscheermesjes te kopen.

Er zijn ook zeer strenge regels voor vloeistoffen in de handbagage. Deze moeten verpakt zijn in doorzichtige, hersluitbare plastic zakken. Iedere verpakking mag maximaal een inhoud van 100 milliliter bevatten voor een totaal van 1 liter per passagier. Gewoon een toilettas meenemen is dus geen optie! Onder vloeistoffen vallen bijvoorbeeld ook tandpasta en scheerschuim.

Een uitzondering zijn producten aangekocht in de luchthaven zelf zoals de taxfree shops. Parfums, schoonheidsproducten en andere vloeibare producten worden in een verzegelde verpakking verkocht die niet mag geopend worden tot u op uw bestemming aankomt.

Er zijn nog enkele uitzonderingen op de regels rond vloeistoffen. Zo mag je babyvoeding, zowel vaste voeding als melk, meenemen, hierbij is bovendien geen vaste limiet, je mag zelf een inschatting maken hoeveel babyvoeding nodig is tijdens de vlucht. Let wel op dat er door vele luchtvaartmaatschappijen slechts één stuk handbagage aanvaard wordt en dat er voor baby’s geen handbagage voorzien wordt. Je zal babyvoeding en andere essentiële zaken dus zelf in je handbagage moeten meenemen!

Een volledige lijst van verboden voorwerpen in je handbagage kan je vinden op de site Vlaanderen.be, de meerderheid spreken echter voor zich.

Andere toegelaten handbagage

Een laptop of tablet is dan wel geen probleem. Je mag zelfs de oplader en andere toebehoren meenemen in je handbagage. Let wel op dat alle elektronische apparaten afgezet moeten worden bij het opstijgen en landen en tijdens de vlucht smartphones en tablets enkel airplane mode mogen gebruiken, tenzij het vliegtuigpersoneel een andere regeling vermeldt.

Ook geneesmiddelen en dieetsupplementen behoren tot de toegelaten handbagage, indien je hiervoor een attest van je huisarts kan voorleggen.

Afmetingen handbagage

De afmetingen voor handbagage zijn niet vastgelegd door de luchthaven, iedere luchtvaartmaatschappij bepaalt zelf welke afmetingen toegelaten zijn voor handbagage. Deze afmetingen worden soms getest bij de incheckbalie, je moet dan je handbagage in een vak met de maximaal toegelaten afmetingen steken. Indien deze niet past, mag de handbagage niet mee of moet er bijbetaald worden om het in het ruim van het vliegtuig mee te nemen.

Ook als je naast je handbagage een paraplu, handtas, camera of fototoestel bij hebt, kan dit voor problemen zorgen. Sommige luchtvaartmaatschappijen aanvaarden slechts één stuk bagage en zullen dus vragen deze voorwerpen in je handbagage te plaatsen.

Als je met enkel handbagage reist, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tas in plaats van een trolley of koffer. Een reistas mag groter zijn, zolang je ze in het vak met de toegelaten afmetingen kan steken.

Er is vaak ook een maximaal toegestaan gewicht voor handbagage, bekijk de website van je luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Verzeker jezelf tegen beschadigde of verloren bagage

Als je enkel met handbagage reist, is een bagageverzekering nog steeds een goed idee. Een goede reisverzekering zal je reisgoed, dus zowel je handbagage als ruimbagage, vergoeden voor diefstal of beschadiging waardoor je met een gerust hart op vakantie kan vertrekken!