Auto die op autosnelweg 100 kilometer per uur rijdt, om zo minder brandstof te verbruiken. Een handige tip om zuiniger te rijden.

Zuiniger rijden? 5 tips om minder brandstof te verbruiken

Frans

Benzine en diesel flirten met recordprijzen” is een krantenkop die je steeds vaker tegenkomt. Op de prijzen heb je zelf geen invloed, maar wel op je eigen rijstijl. Ontdek onze tips om zuiniger te rijden.

1.    Wees geen snelheidsduivel

Beperk je brandstofverbruik door niet te snel te rijden. Op bepaalde autosnelwegen in België is de maximumsnelheid 100 kilometer per uur in plaats van 120. Dat is goed voor het milieu — omdat je auto minder schadelijke stoffen uitstoot — en afhankelijk van het type wagen bespaar je zo tot 20% op je brandstofkosten.

2.    Rij aan een constante snelheid

Als je zuiniger wil rijden, moet je vooral een constante snelheid aanhouden. Rem je vaak, dan verhoogt je verbruik, omdat je telkens opnieuw moet optrekken. Zet dus je cruisecontrol op wanneer het kan en anticipeer tijdens drukke momenten.

3.    Zuiniger rijden dankzij de juiste bandenspanning

Staan de banden van je fiets plat, dan moet je harder trappen om vooruit te geraken. Ook je auto verbruikt meer energie bij een te lage bandenspanning. Je kunt tot wel 100 euro besparen door je autobanden goed op te pompen.

4.    Correct schakelen

Zuiniger rijden heb je zelf in de hand. Letterlijk, want door correct te schakelen, verbruik je minder brandstof. Schakel een versnelling hoger zodra je boven de 2.000 toeren gaat. Een lager toerental betekent namelijk een lager verbruik.

5.    Schakel energievreters uit

Airco, verwarming, gps, … In je auto zitten heel wat energievreters, zet ze dus enkel aan wanneer het echt nodig is. Laad bijvoorbeeld je smartphone niet in je wagen op. En wist je dat je meer brandstof verbruikt als je rijdt met de ramen open?

Je weet nu wat je moet doen om een pak zuiniger te rijden. Heb je ook de juiste verzekering afgesloten? Ontdek onze formules voor pechverhelping.